Barn i bilsätet

Att åka i en bil kan många gånger vara en skrämmande upplevelse för de minsta och även om man hoppas att det aldrig ska hända finns det alltid en risk för det värsta. Det viktigaste är då att vara bra förberedd och att barnet är rätt fastspänt beroende på både ålder och längd. Varje år skadas och dör tyvärr många barn då föraren inte tog det på allvar.

Barnets kropp

Barnets huvud är normalt sett större i förhållande till kroppen än en vuxens och behöver extra stöd vid en krock. Nacken är dessutom en svag punkt. Vid en krock behöver dessa två delar skyddas lite extra. Alla barn som är kortare än 135 centimeter måste alltid, när det färdas i ett fordon, använda någon typ av skyddsanordning. Detta innebär oftas en barnbilstol, bältesstol eller bälteskudde. Från och med januari 2007 gäller dessa regler. För barn under 12 år rekommenderar även läkare att det bör använda bältesstol oavsett längd.

Olika typer av stolar

Tills barnet är fyra år gammalt färdas det säkrast med en stol som är vänd bakåt. En bakåtvänd stol tar emot de enorma krafter som skapas vid en kollision och skyddar barnets kropp. Speciellt nacken och huvudet då det istället för att projiceras framåt fångas upp av nackstödet på stolen. En bakåtvänd bilbarnstol minskar riskerna för allvarliga skador med upp till fem gånger. Se därför till att använda stolen bakåtvänd ända upp till fyra års ålder.

I dagens moderna bilar finns det krockkuddar för alla delar av bilen och de flesta av dem skyddar ditt barn vid en eventuell olycka, men passagerarplatsens krockkudde kan vara livsfarlig om den skjuter ut medan det sitter ett barn i barnbilstol där. Om du verkligen måste färdas med ditt barn fram bör du koppla ur krockkudden hos en verkstad om du inte kan göra det manuellt. När barnet är över 140 centimeter är det säkert att färdas fram med krockkudde.